Verdsettelen av arkitekter.

Architect

Nå er det en gang slik at arkitekter ikke får den samme oppmerksomheten som de fleste andre artister gjør, eller for den del, malere. Sannsynligvis kan du nevne minst ti malere før du kan komme på en arkitekt, om ikke flere malere enn det til og med. Og det er ingenting galt med det i og for seg. Malere er fantastiske kunstnere som fortjener oppmerksomhet, men hvorfor får ikke arkitektene den samme type kjendis? Sannsynligvis er det fordi deres bygninger overskygger alt annet, du kjenner til Empire State Building, eller Eiffel-tårnet. Og med ganske stor sikkerhet kan man anta at du ikke vet hvem som designet dem.

Det er jo litt synd, siden det arkitekter bidrar med, er i langt større grad av nytte i en praktisk betydning. Det er det uansett om man skulle sammenligne med malere, poeter, forfattere, musikanter eller skuespillere. Alle har sin verdi i samfunnet naturligvis. Men når det kommer til hva mennesker faktisk behøver for å leve, og som gjør livet letter, i en praktisk betydning så er det ingen av dem som kommer i nærheten av det en arkitekt gjør.

Arkitekter reflekterer også samfunnet som de lever i. Det er derfor man ser ofte bygninger med karakteristikker som man kanskje ellers ikke ser, fordi de ble bygget i en tid da akkurat den type karakteristikk var populært. Det forteller noe om hvordan verden var da, og hvordan for eksempel mennesker tenkte i USA, og hvordan folk tenkte i Japan. Det forteller noe om sinnstilstanden til et land. Det er svært spennende å utforske og noe som egentlig gjør at arkitekter fortjener langt større oppmerksomhet personlig, og ikke bare på hva de har bygget.

nullpoint