Norske kvinnelige arkitekter

Uncategorized

Som regel er det menn som skal ta æren for store prestasjoner. Kanskje er det fordi de er redde for at kvinner skal være bedre enn dem, eller er det rett og slett fordi kvinner har en mindre rolle i viktige samfunnsposisjoner? Det er ikke lett å si, men selv om det bugner av norske mannlige arkitekter, så fins det en god del kvinnelige også.

Kvinner har tegnet design i mange hundre år allerede, og er kanskje de med det skarpeste og kritiske blikket om vi skal tro dem rett. Deres bygg har god innboforsikring fordi de er svært ettertraktete boliger. Forsikring sikrer ikke bare hus og hjem, men også de uvurderlige skattene man har gjemt på. Når man hatt hus er det viktig med en god innboforsikring også.

Norske kvinnelige arkitekter som har fått anerkjennelse internasjonalt er ikke uvanlig, da de tradisjonelt sett har hatt en kortere vei til toppen enn menn.

Lilla Hansen

Lilla levde fra 1872 til 1962 og ble utdannet ved Kristiania Tegneskole i 1908. Hun kom fra et etablert hjem med foreldre og tre søsken. Hun var den første kvinnelige arkitekt i Norge med egen virksomhet.

Hun har tegnet en rekke kjente bygninger fra sin tidlige start på 1900-tallet. Bygg som Dydens Hvilehjem, Oslo Revmatismesykehus og bygårdene i Nobels gate og Løvenskjolds gate er hun arkitekten bak.

Kari I. N. Brodtkorb

Kari er født i 1942 og ble utdannet ved NTH i Trondheim i 1965. Hun regnes for å være en av landets beste boligplanleggere om ikke den beste. Hun startet praksisen hos Harald Hille, og jobbet senere på Anker og Hølaas arkitektkontor.

Hun har lang erfaring med byplanleggingen i det nye Oslo, og bygg på Aker Brygge (Stranden), Gullkroken og Hofftunet er hennes fortjeneste. Hun har vunnet mange prestisjetunge priser som Houens Ærespris, Anders Jahre Kulturpris og prisen utdelt av Norske Arkitekters Landsforbund.

Henriette Salvesen

Henriette er født i 1953 og ble utdannet ved NTH i Trondheim i 1975. Hun studerte også i London og hadde sin praksisperiode hos britiske R. Rogers kontor. Hun stiftet etterhvert sitt eget kontor og har siden den gang tegnet en rekke skoler og offentlige bygg i Oslo-området.

Henriette har fokus på å skape bygg for framtiden gjennom sin stilart. Hytter og hus skal gå inn i omgivelsene på en god måte. Kjente verk er Skøyen og Marienlyst Skole, samt deltakerlandsbyen under Lillehammer-OL som ble vist verden over.

nullpoint