Arkitektur i Oslo

Uncategorized

De siste årene har Oslo blitt en anerkjent by når det kommer til arkitektur , og det er mange av hovedstadens nye bygninger som har fått omtale i internasjonale aviser og magasiner. Spesielt operahuset er populært, og dette er også et populært fotomotiv for turister. Mange rammer inn bildene sine med en bilderamme, da de rett og slett er for fine til å bli liggende i skuffen – eller gjemt på mobilen.

Nytt hovedbibliotek

Et av de siste byggene som åpnet i Oslo er nye Deichmanske som er hovedstadens nye hovedbibliotek. Selv om dette bygget ikke er spesielt vakkert fra utsiden, er det helt fantastisk kult på innsiden. Her står virkelig design i fokus, og dette kommer til å bli et yndet sted for både lokale og tilreisende. Biblioteket er kun et steinkast fra operaen og det nye Munch-museet, som også er et bygg som har fått mye omtale i utlandet – og da spesielt i magasiner som spesialiserer seg på moderne arkitektur.

Blir vi historieløse?

Samtidig som det bygges mye nytt i Oslo, så er det også mange bygg som rives. Av den grunn er det en del fagfolk som sier at vi er i ferd med å bli historieløse. Spesielt rivingen av Y-blokka som er en arkitektonisk perle, som også er utsmykket av selveste Picasso, har satt denne debatten på dagsorden. Dette har også fått oppmerksomhet utenfor Norges landegrenser, og det er veldig få som forstår denne avgjørelsen. Det er altså svært betimelig å spørre om den norske nyrikdommen medfører at vi bare ønsker å bygge nytt, og ikke lenger evner å ta vare på viktig kollektiv historie. Det blir spennende å se hva som blir enden på visa for denne debatten.

nullpoint