Norsk arkitektur

Uncategorized

Norge er ikke kun spesielt på grunn av sin vakre natur. Gjennom tiden har flere arkitektoniske kunstverk blitt bygget rundt i det ganske land. Vi har vakre fjellgrender, stavkirker og over byer som strekker seg 1000 år tilbake i tid.

Men også i dag bygges det større og mindre fantastiske byggverk, som setter sitt preg på landet vårt.

Deichmanske bibliotek og Munch-museet

Visste du at Oslo er den hovedstaden i Europa som vokser raskest? Stadig dukker det opp nye bygninger som er med på å sette sitt preg på byen, og gjøre den til en verdensmetropol i miniatyr.

I området mellom Operahuset og Barcode har vi fått en helt ny bydel. Både Deichmanske hovedbibliotek og Munch-museet har fått nytt hjem i dette området, i reisverk som både er elsket og hatet av folket. En ting kan vi være enige om, og det er at disse byggene er noe helt for seg selv.

Stavkirkene

Er det noe vi nordmenn er stolte av, og som vel kan kalles et mesterverk innen arkitekturen, så er det stavkirkene. Fortsatt kan du finne 28 stavkirker rundt i landet. Av de vakreste er Borgund stavkirke fra det 12. århundre, og Urnes stavkirke fra 1132. Sistnevnte har fått en plass på UNESCOs verdensarvliste.

Særegne veistrekninger

Også langs veien finner vi ulike arkitektoniske mesterverk. Langs 18 av de vakreste veistrekningene i landet, har kunstnere, arkitekter og designere fått utfolde seg. Du kan finne bygninger, utsiktspunkter og rasteplasser som i seg selv er verdt et besøk, men som har som hovedmål å gi deg en enda større naturopplevelse.

Ishavskatedralen

Tromdsdalen kirke, mer kjent som Ishavskatedralen, finner du i Tromsø. Den fungerer som et seilingsmerke, og er enkelt å få øye på både fra lufta, fra veien og fra sjøen. Selve formen på kirken minner svært mye om et isfjell. I mørket lyser den opp, og har blitt selve symbolet på Tromsø.

Bryggen i Bergen

Vi kan ikke snakke om norsk arkitektur uten å nevne Bryggen i Bergen. Det var her den første bebyggelsen i Bergen lå. Dessverre har Bergen vært preget av mange branner gjennom årene. Verst var brannen i 1702, da så og si hele byen ble lagt i aske. Da Bryggen ble gjenreist benyttet de samme byggestil, slik at den i dag fremstår som den stod på 1100-tallet. I dag består bryggen av små passasjer, spisesteder, butikker og gallerier. Her finner du også Hanseatiske museum, som gir deg historien helt tilbake til den tiden da hanseatene (det tyske kjøpmannsforbundet) var de som dominerte i Bryggen-området, helt fra 1360, og 400 år fremover.

Det er ikke til å stikke under en stol at Norge er et dyrt ferieland. Ønsker du å dra på oppdagerferd for å utforske disse og andre arkitektoniske kunstverk, kan et forbrukslån hjelpe deg med å få oppfylt drømmen.

Norge er vakkert – det kan ingen nekte for. Derfor er det absolutt verdt investeringen det er å ta en rundreise for å oppleve natur og arkitektur i skjønn forening.

nullpoint